Nieuwegeinse maakt kunstwerk van knopen

Ongeveer een jaar geleden plaatste de Nieuwegeinse Joyce Overheul op haar Facebookpagina een oproep voor knopen, om een kunstwerk mee te gaan maken. En dat heeft ze geweten! Na 13 maanden knopen zoeken, sorteren, borduren is het kunstwerk af van bijna 2,5 bij 4 meter

Joyce: ‘Bij deze wil ik iedereen bedanken voor de massale donaties. Hopelijk vinden jullie het kunstwerk mooi! Het wandkleed weegt meer dan 50 kilo en er zitten tienduizenden knopen op, die zijn er één voor één met de hand op genaaid.’

Over het wandkleed
Op het wandkleed zie je een foto van een vluchtelingenkamp, waar mensen onder tentzeilen zitten, op de grond in weer en wind. ‘Op het eerste gezicht lijkt dat Calais, of Griekenland. Maar het is Ter Apel… De afbeelding is gebaseerd op een persfoto van ANP, welke gemaakt is op 22 september 2022. Elke knoop staat voor de unieke persoon die we allemaal zijn, hoe we allemaal ons eigen levensverhaal hebben en hoe we ook allemaal van waarde zijn’ aldus de Nieuwegeinse.

Vanaf zondag 17 december tot 14 januari 2024 is het wandkleed gratis te bewonderen bij Galerie O-68 aan de Oranjestraat 70 in Velp. Ook zou Joyce haar kunstwerk graag in Nieuwegein willen tentoonstellen.

Het kunstwerk

Over Joyce Overheul
Joyce Overheul (1989) maakt kunstwerken van textiel, vaak op basis van fotografie. Ze werkt veel met ambachtelijke technieken die een lange tijd zijn weggezet als typische vrouwenhobbies. Dit combineert ze met politiek beladen onderwerpen over onder andere vrouwenrechten, emancipatie en feminisme zodat er een scherp contrast ontstaat tussen de harde inhoud en het zachte materiaal. Het werk ‘Ter Apel, 22 september 2022’ is een wandkleed geborduurd van gedoneerde, gebruikte knopen.

Op de afbeelding is een vluchtelingenkamp te zien wat op doet denken aan de kampen in Griekenland, Turkije en Calais. Het blijkt echter Ter Apel in het ogenschijnlijk zo goed georganiseerde Nederland te zijn. Het kleed is geborduurd met knopen die door meer dan 130 mensen zijn gedoneerd aan dit project. Elke knoop representeert de mens als uniek individu. Overheul studeerde Fine Art aan de HKU in Utrecht, gevolgd door een master Artistic Research aan de maHKU.

Haar werk is in binnen- en buitenland tentoongesteld. Ook maakt ze werk in opdracht, met als hoogtepunten de solotentoonstelling ‘Let’s Get Political’ bij Museum de Fundatie, Zwolle, en het oorlogsmonument voor verzetsvrouw Truus van Lier voor de Gemeente Utrecht. In 2023-2024 heeft ze haar tweede museale solopresentatie bij Museum W in Weert.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk